Sol Kooi - v.v. Gorecht

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Sol Kooi

Sol Kooi

SC Heerenveen speelster Sol Kooi

Sol heeft in het verleden bij v.v. Gorecht gespeeld en is 3 jaar geleden door SC Heerenveen gescout om daar te gaan voetballen. Die uitnodiging heeft ze aan genomen. Aan het einde van het 3e jaar stond ze voor een moeilijke keuze.

Door: Martin Woltman - juni 2021

Afgelopen seizoen was alweer je derde seizoen in de opleiding van SC Heerenveen Vrouwen?
Ja, het eerste jaar speelde ik in MO15 en de afgelopen twee seizoenen in MO17.

Wat is er i.vm. corona eigenlijk van afgelopen seizoen terechtgekomen?
De hele competitie is niet doorgegaan. Wel hebben we alle zaterdagen ofwel getraind ofwel tegen het Beloftenteam gespeeld, of gemixed MO17/Beloftenteam wedstrijden gespeeld. Zodat we wel allemaal in het ritme en wedstrijdfit bleven. Maar op het laatst werd dit wel wat minder leuk eerlijk gezegd want het leukste blijft natuurlijk om in competitieverband wedstrijden te spelen. Hoewel we in de onderlinge wedstrijden soms wel van posities veranderden en tactisch iets anders speelden. Daarnaast speelde ik af en toe bij het Nederlands Elftal MO16 waar ik tot een grote landelijke selectie behoor van in totaal 60 speelsters.

Sol_Kooi.jpg

Hoe ziet het volgende seizoen er voor jou uit?
Ik heb de hele moeilijke keuze moeten maken om te stoppen bij Heerenveen. Dit heeft te maken met het komende examenjaar, dat ik het sociale deel wat mis (in een topsport-omgeving is er nu eenmaal minder ruimte voor gezellige zaken zoals leuke uitstapjes e.d met vriendinnen) en ook door corona waardoor het afgelopen seizoen minder leuk was bij Heerenveen. Ik kies er wel voor om op hoog niveau te blijven voetballen bij Gorecht en dan hopelijk bij MO19 komend seizoen. Daarnaast vind ik ook het sociale aspect ook wel belangrijk. Wel zal ik dan naast het voetballen naar de sportschool blijven gaan om mijn conditie en kracht op niveau te houden zoals ik deze nu heb. Als ik bij Heerenveen zou blijven zou ik voor de volle 100% topsport moeten bedrijven waardoor er minder ruimte is voor gezellige zaken daarnaast. Maar nogmaals, het is voor mij echt een ontzettend lastige keuze. Ook omdat we het afgelopen seizoen een leuk en heel hecht team hadden.
Wel hoop ik absoluut om bij het Nederlands MO16-team te blijven want daar wordt op het allerhoogste niveau gevoetbald en is alles ook uitstekend georganiseerd. Maandag 6 juni speel ik in Zeist een selectiewedstrijd en dan zal blijken of ik vervolgens de komende tijd bij Oranje MO16 mag spelen. Nu behoorde ik ook al tot deze selectiegroep maar dan stond ik meestal op de standby-lijst en zat ik niet direct in de basisgroep zeg maar. Maar ik heb al wel enkele keren meegedaan. Net toen ik afgelopen seizoen geselecteerd was voor de basisgroep en ik mijn echte debuut kon maken in het Oranje-shirt ging deze wedstrijd op het allerlaatste moment niet door omdat de corona-pandemie toen begon. Dat was echt wel even een grote teleurstelling.

[UPDATE REDACTIE: Omdat Sol geselecteerd is voor de MO16 van de KNVBl, zet ze haar voetbalcarriere voort bij het hoge niveau van VR 1 van Oranje Nassau. wel wordt ze trainend lid bij v.v. Gorecht].

Kun je aangeven op welke zaken de meeste nadruk lag bij Heerenveen in wedstrijden en trainingen?
Op de dinsdagen deden we altijd aan conditie- en krachttraining, dat was echt pittig. Er was dan ook altijd extra een gespecialiseerde trainer bij. Verder was er altijd aandacht voor tactiek, zoals drukmomenten (waar en op welke momenten precies zet je druk op een tegensstander), de diepe bal spelen, op de juiste manier verdedigen, vrije trappen e.d.

Op welke posities heb je het afgelopen seizoen bij Heerenveen MO17 gespeeld?
Toen ik bij Heerenveen kwam speelde ik zowel links- als rechtsvoor. Afgelopen seizoen was ik steeds meer centrale spits maar geleidelijk aan speelde ik op het laatst weer meer rechtsbuiten. Dat is eigenlijk ook de positie waar ik het liefst speel.

In je eerste seizoen bij Heerenveen MO17 speelden er meerdere meiden uit de provincie Groningen bij je in het team. Is dat nu ook nog steeds het geval?
De meiden uit Groningen van toen zijn afgevallen, maar afgelopen seizoen speelden Sanne (Zuidhorn) en Roos (Helpman) in MO17. Drie Groningse meiden dus. Met wie we vijf keer in de week carpoolden van Groningen naar Heerenveen. Sanne en Roos gaan nu naar het Beloftenteam van Heerenveen Vrouwen. Dit zijn trouwens inmiddels twee echte vriendinnen van mij geworden.

Hoe was jullie binding met het VR1-Eredivisieteam van Heerenveen?
I.v.m. corona werden we heel gescheiden gehouden dus er was niet veel contact. Wel was de reserve-keepster van VR1 mijn assistent-trainster bij MO17. Verder is Kelly Zeeman (afgelopen seizoen door Ajax VR aan Heerenveen VR verhuurd, voormalig international en Europees kampioen met de Oranjeleeuwinnen in 2017, een hele sympathieke speelster.

Wil je tot slot van dit interview misschien nog iets kwijt?
Dat ik een hele leuke periode bij Heerenveen heb gehad, veel heb geleerd en op hoog niveau heb gevoetbald. Al met al een mooie ervaring! En dat het meespelen in nationale selectieteams op het allerhoogste niveau geweldig is om mee te maken en dat bijvoorbeeld Sarina Wiegman dan ook wel eens aan de lijn staat. Verder is het leuk dat wanneer we als ballenmeisje mochten fungeren bij wedstrijden van VR1 we dan heel nabij bekende speelsters in de buurt komen, zo sta ik bijvoorbeeld samen op de foto met Kika van Es.

Bedankt Sol voor het interview en we wensen je komende maandag veel succes in Zeist, uiteraard ook met je verdere voetbalcarriere en we zien je ongetwijfeld nog vaak op De Koepel.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!