Erik Berends - v.v. Gorecht

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Erik Berends

Erik Berends

Ondernemer in hart en nieren

Tussen de portretten van voetballers, moeders en vaders van voetballers en vrijwilligers past ook een portret van een trouwe sponsor. Elke puppy-training op zaterdagochtend wordt afgesloten met een mandarijntje of appel van Erik Berends, groente- en fruithandelaar sinds dertig jaar(!) in Haren, in winkelcentrum Anjerplein.

Door: Martin de Bruijn - januari 2022

Natuurlijk kende ik zijn zaak, want ik winkel ook al twintig jaar in dat winkelcentrum, maar achter de winkel was ik nog niet geweest. Ik dacht aan voorraadopslag, zoiets. Maar na een klein uur ben ik wel wijzer: achter de ruime winkel is er sprake van een high tech-zaak in zeer compacte vorm. Toen het nieuwe winkelcentrum aanstaande was, is Erik gaan kijken bij andere zaken, tot in België toe. Anderhalf jaar reisde en tekende hij zijn nieuwe zaak op het toch beperkte aantal vierkante meters. Het bleek te passen: die voorraden staan er inderdaad, afgeleverd door een aantal leveranciers die duurzaam telen. Naar de veiling, zoals Erik’s vader voor hem nog wel deed is te ver weg. Maar daarnaast is een snijruimte voor de groentes, waar tot op de mm nauwkeurig bijvoorbeeld andijvie voor de stamppot gesneden kan worden. Er is een ruimte voor het maken van de maaltijden en de salades en maaltijden die de klanten op maat bestellen en afhalen of geleverd krijgen. Toppunt, of misschien hier wel dieptepunt, is een buis die 120 meter diep de grond ingaat en water met een temperatuur van 10.8 graden bovenhaalt. Dat water koelt de ruimtes via de vloer en de muren (trui aanhouden achter de winkel).

Ik ben onder de indruk. Als ik vraag wat voor baas Erik eigenlijk is, zegt hij na wat och’s, dat hij iedereen van zijn zestien medewerkers veel verantwoordelijkheid geeft. Ze moeten in elk geval drie vaardigheden beheersen, zodat ze van elkaar kunnen overnemen. Het blijkt te werken, want wisselingen in zijn personeelsbestand zijn zeldzaam. Sinds Berends in het nieuwe pand zit, is zijn omzet verdubbeld. Dat schrijft hijzelf toe aan het vers karakter en het kunnen leveren van maatwerk. Wat de klant wil, levert hij. Dat ze voor de deur gratis kunnen parkeren is ook een pre. Het pand is al haast weer te klein.

In zijn vrije tijd mag Erik Berends graag door het noorden van het land rijden op zijn Suzuki 600, of tuinieren, thuis in Onnen. Gorecht vindt hij een professionele(!) club met aandacht voor zijn sponsors. Voortaan zal ik met nog meer smaak en aandacht mijn dagelijkse Elstarappel eten.

Erik_Berends.jpg


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!